Крейг Браун спечели Baillie Gifford Award, най-голямата награда за нехудожествена литература в

...
Крейг Браун спечели Baillie Gifford Award, най-голямата награда за нехудожествена литература в
Коментари Харесай

Книга за Бийтълс спечели топ литературна награда

Крейг Браун спечели Baillie Gifford Award, най-голямата премия за нехудожествена литература в Обединеното кралство с One Two Three Four: The Beatles in Time - роман за именитата група, който  според членовете на журито  „ преоткрива изкуството на биографията “.

Смесица от история, дневници, автобиография, писма на почитатели, изявленията, описи и ранглисти, книгата на Браун споделя историята на четиримата музиканти и хората в тяхната орбита. Председателят на журито Марта Кърни го назова „ щастлив, неуважителен, остроумен празник на „ Бийтълс “, извънредно автентичен взор към една позната територия “.

„ Това е и задълбочена книга за триумфа и неуспеха, която завоюва единомислещата поддръжка на членовете на журито. Крейг Браун е преоткрил изкуството на биографията. — каза Кърни. — В мрачната атмосфера на 2020 година ние открихме лъч светлина. “

„ Идеята да се напише нова книга за Бийтълс е много смела, защото за тях е написани стотици томове, само че тя е много оригинална книга — добавя тя. — Книгата  е като колаж, съчетал безброй  подробности от най-различни източници, който ни носи нови прозрения за Бийтълс. Едновременно много забавна, само че и доста задълбочена “.

Наградата носи на Крейг Браун — публицист, журналист и създател, пишещ в сатиричното издание Private Eye от 1989 година — £ 50 000.  Той завоюва в конкуренция, включваща  „ същинската история за призраци “ на Кейт Съмърскейл, The Haunting of Alma Fielding;  биографията на Судхир Хазарисинг за хаитянския революционер Тусен Лувъртюр, „ Черния Спартак “ и проучването на  на Кристина Ламб за въздействието на войната върху дамите, „ Нашите тела, тяхното полесражение “.

 Браун споделя, че е целял „ да предаде забавлението и вълнението от ерата на Бийтълс и скоростта, с която четиримата се трансформират, както за положително, по този начин и за по-лошо “.

„ Дори в този момент ми се коства необичайно, че всички те бяха под 30-годишна възраст, когато„ Бийтълс “ приключиха , и че разликата сред  „ Искам да те държа за ръка “ и „ Защо не го вършим на пътя? “  беше единствено пет години — добавя авторът в едно интервю. — Също по този начин желаех да покажа резултата им върху всички - от Нейно величество Кралицата до Чарлс Менсън.  Чувствах, че всичко това ще бъде най-добре предадено най-добре в голям брой къси глави, съпоставени като призми, с цел да се получи калейдоскоп “.  

***

Основана през 1999 г. наградата „ Бейли Гилфорд “ е най-престижното годишно британско отличие  за книга с документална прозаичност на британски език. С мотото си „ Всички най-хубави истории са правилни “, премията обгръща настоящи събития, история, политика, просвета, спорт, пътувания, биографии и изкуства. В състезанието могат да вземат участие създатели от всяка народност, чиято книга е оповестена в Обединеното кралство.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР